Závoz balíčků pomoci

Program FEAD

Program FEAD„Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ je operační program Ministerstva práce a sociálních věcí financovaný z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD).

Potravinové a hygienické balíčky pro sociálně slabé budou po celé ČR distribuovat ve svých regionech jednotlivémístní Charity, které zájemcům v nepříznivé situaci poskytnou také odborné poradenství nebo další pomoc, jak situaci řešit. Balíčky jsou k vyzvednutí na výdejních místech jednotlivých Charit.

Plakát A3 ke stažení zde.

Výdejní místo v Rumburku: OBLASTNÍ CHARITA RUMBURK

Čas výdeje:                            Čtvrtek 9,30 - 11,30 hodin

Kontaktní osoby:                   Martina Škodová, DiS.

Bc. Pavla Brodinová, DiS.

Zobrazit články z rubriky:  Články

Týden NZDM 2018

Rumburk, 13. 9. 2018 - V posledním zářijovém týdnu se veřejnosti otevře téměř stovka nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Náš klub Žijeme spolu se k nim připojuje. Společně chceme upozornit na význam nízkoprahových a terénních programů pracujících s teenagery. Akce se koná v rámci Týdne nízkoprahových klubů, který pořádá Česká asociace streetwork - letos již podvanácté.

Papírový anděl letěl do Leutersdorfu

Anděla z papírových ruliček, na kterém se podíleli jak klienti, tak pracovníci či dobrovolníci Oblastní charity Rumburk, předala po sváteční mši ředitelka Martina Škodová katolické farnosti "Maria Himmelfahrt“ v Leutersdorfu.

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Co nového přinesla novela insolvenčního zákona dlužníkovi?

V polovině letošního roku přišel do poradny poměrně mladý muž, budeme ho nazývat pan „Já chci“. Pan „Já chci„ mi sdělil, že je zadlužený a své dluhy není schopen splácet. Tedy doslovně mi po pozdravu řekl: „Chci na sebe vyhlásit osobní bankrot a vy prý lidem pomáháte zdarma, tak mi pomůžete, že?“ V takových případech se klienta nejprve zeptám, zda má nějaký příjem plynoucí z pracovního poměru nebo z důchodu a v jaké čisté měsíční výši je. Zda je mi schopen alespoň kvalifikovaným odhadem sdělit, v jaké výši se pohybuje jeho celková dlužná částka a kolik má vyživovacích povinností tj. kolik má dětí, zda je ženatý, popř. zda má vůči jiné osobě danou povinnost výživy. Ptala jsem se i tentokrát. Odpovědi byli prosté. Pán „Já chci“ byl dlouhodobě nezaměstnaný, ale nyní pracuje pod jedním nejmenovaným městem, kde si vydělává asi 12.000,00 Kč čistého, má dvě nezletilé děti, žije s družkou a celkově dluží asi kolem 400.000,- Kč. To však neví přesně, jelikož nemá všechny písemnosti, které se asi ztratili při stěhování, ale sotva nastoupil do práce, hned mu naběhly exekuční srážky. Bohužel panu „Já chci„ jsem musela sdělit, že na oddlužení, pokud nemá v záloze nějakého dárce, nedosáhne – tj. nebylo by soudem povoleno oddlužení. Vysvětlila jsem mu i proč, tedy jelikož není schopen za 5 let uhradit z odhadované celkové dlužné částky ani zákonem stanovené minimální 30% plnění všem svým nezajištěným věřitelům. Jeho schopnost plnit by se pohybovala ve výši cca 11.34 %. Pan „Já chci“ se sice na chvilku zarazil, ale pak mi opáčil: „Vy asi nevíte o tom, že je nový zákon a díky němu se může oddlužit každý, i když nemá tak vysoký příjem. Jenom nesplácí 5 let, ale sedm, mluvili o tom v televizi. Takže chci oddlužit!“ Protože to nebyl první klient poradny v tomto roce s takovým argumentem, dovolím si v níže vysvětlit dezinformace způsobené diskusemi a články v médiích, které mohly uvést mnohé dlužníky v omyl.

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

I díky Vám nabízíme bezplatné sociální poradenství

Občanská poradna Rumburk je jednou ze tří sociálních služeb, kterou Oblastní charita Rumburk nabízí.

Stejně tak jako ostatní sociální služby této organizace, je i tato poskytována bezplatně. Jednu hodinu v týdnu je otevřeno i kontaktní místo občanské poradny ve Šluknově, které je více dostupné klientům právě ze Šluknovského výběžku. Poradna nabízí semináře na zajímavá témata, také poradenství v cca 18 - ti oblastech a jednou z nich je právě dluhové poradenství.

Tříkrálová sbírka vyhlašuje soutěž!

Trikralova fotosoutez

Výtěžek Tříkrálové sbírky je dávno sečten a nyní putuje do regionů, kde jej vykoledovaly skupinky dobrovolníků. Nakoupila vaše Charita z tříkrálových peněz obědy sociálně potřebným dětem? Pořídila auto nebo novou střechu domu s pečovatelskou službou? Byli jste svědky přímé pomoci? Právě pro vás je tu Tříkrálová fotosoutěž.

Pětina rodin v Česku se potýká s chudobou

Každá pátá česká rodina s nezaopatřenými dětmi se nachází ve špatné ekonomické situaci, v absolutních číslech jde o 233 tisíc rodin z celé České republiky. Nejhorší situace je podle aktuálního průzkumu Charity ČR v rodinách s rodiči ve věku nad 40 let.

Pro někoho příležitost, pro jiného pomoc

Prostory šatníku

„Nikdy nemůžete vědět, co bude zítra. Každý z nás se může ocitnout bez střechy nad hlavou, nebo s obstaveným účtem, protože např. partner/ka nasekal/a dluhy a nemáte jak zajistit základní potřeby. I pro takové lidi je materiální pomoc ze Sociálního šatníku velmi důležitá.“

Tříkrálový koncert sledovalo v České televizi 385 tisíc diváků, poslali tisíce SMS

Tříkrálový koncert 2017 - vystoupení zpěvačky Lenny

Tradiční Tříkrálový koncert, jehož jubilejní desátý ročník se konal 8. ledna v Městském divadle Brno a který v přímém přenosu vysílala České televize, sledovalo 385 tisíc diváků. Během koncertu lidé poslali dárcovské SMS, jejichž hodnota přesáhla nejen milión dvě stě tisíc korun, ale také loňskou hranici. A další diváci peníze ještě přislíbili. Koncert je od roku 2008 tradičním poděkováním dárcům a koledníkům Tříkrálové sbírky.

Vážení klienti Občanské poradny Rumburk,

velmi se Vám omlouváme za krátkodobé přerušení telefonické komunikace s poradnou dne 24.1. mezi 10,30-11,00 hodinou, které bylo zapříčiněno technickou závadou na telefonu.

Pokud chcete poradnu opět kontaktovat, neváhejte využít telefon 412 384 745 nebo náhradní 412 384 744. Děkujeme Vám za pochopení

OMLUVA - technické potíže na telefonu