Ples klubu

Soutěžní odpoledne

Mozkolamy

Dílna vaření

"Žijeme spolu" -  nízkoprahové zařízení pro děti a mládež

Člen České asociace streetwork Praha.

Co klub nabízí?

Nízkoprahový klub nabízí bezpečný prostor pro aktivní trávení volného času bez diskriminace

• Základní nabídka klubu (teplo, světlo, místo k posezení, poslech hudby, stolní fotbal, el. šipky, psací potřeby a papír, časopisy, knihy, pinčes)
  • K dispozici je poměrně široká nabídka volnočasových programů (truhlářská, keramická, hudební, taneční, výtvarná  a sportovní dílna, PC studovna, ZOO koutek)
  • Je možné požádat i o individuální doučování
  • Během roku jsou pořádány další akce, výlety, víkendové pobyty, soutěže, obdorné besedy apod.
  • Pomoc při vyřizování běžných záležitostí
  • Vstup do klubu je bezplatný, není třeba žádné členství,
  • Žádná aktivita (program) není povinná

Naopak pracovníci od vás očekávají jen respektování pravidlel klubu (dokument Adobe PDF)pravidlel klubu, se kterými jste předem seznámeni.

Jak získat body v klubu?

Děti mohou v klubu dobrovolně získávat body, které jim umožňují další výhody. Např. pokud mám 5 bodů mohu hodinu brouzdat po internetu. Na konci každého kal. roku je ohodnocen věcnou cenou nejlepší "bodař" roku (co získal nejvyšší počet bodů).

Za co lze získat body a kolik:

• úklid stoly a židle – 1 bod
                        • utřít stoly a židle – 1 bod
                        • vynést odpadkový koš – 1 bod
                        • zamést klubovnu – 2 body
                        • vytřít klubovnu – 4 body
                        • zamést chodbu – 2 body
                        • vytřít chodbu – 4 body
                        • vytřít WC – 4 body
                        • umýt umyvadla – 1 bod
                        • zalít květiny – 2 body
                        • příležitostný úklid – 2,3 body
                        • akivní účast na programu – 1,2 body
                        • brigády a příležitostné práce – body dle uvážení pracovníka
                        • tvorba programu a soutěží – body dle uvážení pracovníka
                        • prémie ( např. vystoupení  na festivalu) – body dle uvážení pracovníka
                        • účast na vzdělávacích programech (přednášky a besedy)- body dle uvážení pracovníka

Výhody účasti na bodování?

• přednostní účast na výletech a jiných zábavných akcích
  • při dosažení 5 bodů možnost využít hodinu na internetu
  • věcná odměna za nejvyšší počet bodů na konci roku

Ztráta bodů?

• za porušení pravidel – mínus body dle uvážení pracovníka
  • vulgární výrazy – slovo = mínus bod
  • 5 bodů – za využití počítačové studovny
  • na konci kalendářního roku se body vynulují

Co nabízí zájmové dílny?

Hudební dílna

Vybavení hudební dílny:

• klávesy (zn. Casio CTK 631, zn. Casio CTK 495, zn. Roland EXR 3)
  • kytary - "španělka, basovka,.(zn. Ibanez)
  • bicí souprava základní (zn. Mapex)
  • mikrofony (zn. Shure PG) vč. stojanu
  • flétny (zn. Yamaha) vč. držáku na noty
  • komba (zn. Laney, zn. GFX 65,.)
  • a další perkusní a jiné nástroje (bubínky, tamburíny, kastaněty, ozvučná dřívka, vibraslap, agogo bel, kazo,triangl)

V hudební dílně děti nacvičují samy, klademe důraz na samostatnost, odpovědost za převzaté nástroje, na dodržování pravidel v hudební dílně. Ochutnávka ze zkoušky.

Naopak nabízíme možnost se prezentovat na různých akcích v klubu (den otevřených dveří, týden nízkoprahů,.) i veřejných akcích mimo klub (festival, městské slavnosti apod.).

Keramická dílna

Keramická dílna je nyní v novém. Za podpory veřejné sbírky Pozvedněte slabé! a Nadace ČS bylo možné opravit malou místnost. Současně může však pracovat jen 5 dětí, bohužel prostory nejsou veliké.

K dispozici jsou základní potřeby pro práci s keramickou hlínou, dále máme k dispozici licí formy a hrnčířský kruh. Hotové výrobky si děti mohou odnést domů jako např. dárek pro své nejbližsí. Další výrobky slouží jako dárky pro naše donátory, bez kterých by i tato dílna nemohla fungovat. Často jsou také součástí prezentace na různých výstavách (např. Výstava vzdělávání, Loretánské slavnosti, Den Charity,..)

PC studovna

Tato studovna byla vybudována za finanční pomoci Nadace ČS v roce 2006 a další pomoci firmy Vodafone, která darovala vyřazené počítačové sestavy.

K dispozici je cca 6 počítačů se základním programovým vybavením. Děti mohou studovnu využívat k zábavě (chat,hry,..) jen za odměnu- za body nebo mají možnost za stejným účelem využít 1 hod./měsíčně bez bodů. Ke studiu či hledání zaměstnání nebo bydlení (zajišťování osobní dokladů, apod.) mohou studovnu využít kdykoliv v otevírací době klubu. Mimořádně se lze dohodnout s pracovníkem i v dopoledních hodinách (ti co již nechodí do školy, nebo o prázdninách).

Taneční dílna

Taneční dílna je jedna z těch, které si děti vedou samy. I přes morální podporu pracovníků mají však tanečníci problém pravidelně tuto dílnu navštěvovat, dohodnout se na choreografii apod. Věříme, že problém by vyřešil případný dobrovolník/ce, který by měl zájem s dětmi pravidelně trénovat.

Taneční skupiny pak mají možnost (stejně jako hudební kapely)  se prezentovat na různých akcích v klubu (den otevřených dveří, týden nízkoprahů,.) i veřejných akcích mimo klub (festival, městské slavnosti apod.).

Truhlářská dílna

K dispozici je jak ruční, tak elektrické nářadí pro práci se dřevem. Práce v této dílně zajišťuje pan František, který i připravuje program po celý rok. Do programu patří i opravy a udržování zahradního nábytku nebo vybavení klubu.

Hotové výrobky si děti mohou odnést domů jako např. dárek pro své nejbližsí. Další výrobky slouží jako dárky pro naše donátory, bez kterých by i tato dílna nemohla fungovat. Často jsou také součástí prezentace na různých výstavách (např. Výstava vzdělávání, Loretánské slavnosti, Den Charity,..). Krátký výběr fotografií, co se v dílně povedlo, je ke shlédnutí v galerii.

Vaření

Dílna vaření je mezi dětmi velmi oblíbená. Mnoho z nich si musí doma připravovat samy jídlo, nebo se postarat o mladšího sourozence. V dílně se naučí jednoduchá a levná jídla, naučí se využívat sezónní suroviny a hospodárnosti při jejich spotřebě, bezpečnost v kuchyni je důležitou součástí programu. V dílně se učí, jak používat, úklízet a ošetřovat nádobí a další vybavení kuchyně. Připravená jídla pak společně konzumujeme a dbáme na výchovu při stolování a péči o hygienu.

Tato dílna je v provozu za nemalé potravinové pomoci převážně Pekárny Limma Food Česká Kamenice a dalších, především zahraničních dárců (Katholische Pfarre „Maria Himmelfahrt“ Leutersdorf).

o64Výtvarná a ruční dílna

Dětem jsou standartně v klubu k dispozici pastelky, fixy a papír. S dětmi v klubu malujeme na papír, na kámen, na textil i na dřevo. Používáme např. fixy i foukací, tempery, akrylové barvy, barvy na sklo, pastelky. Vyjímkou nejsou další techniky jako např. modelování z kerahmoty, vyšívání, háčkování, ubrousková technika apod. Často používáme také barevné a krepové papíry, bavnky i korálky.

Práci v této dílně zajišťují pracovníci klubu, většinou sl. Petra a Pavla, paní Zdeňka. Uvítáme však také dobrovolníky.

Děkujeme všem dárcům, kteří nám průběžně do klubu nosí tyto věci. Každý materiál se snažíme hospodárně využít a často se objevuje právě na dárkách právě pro vás.

ZOO koutek

Činnost této dílny ukončena v roce 2014 pro nezájem uživatelů.

Uživatelé NZDM vytvořili za pomoci pracovníků místnost pro zvířátka. S těžkými pracemi pomáhal pan František, který je pracovníkem v nízkoprahovém klubu. Výzdobou na stěnách zase zajistily praktikantky. Koncem prázdnin 2008 se povedlo otevřít jednu místnost, kde byly prvními "nájemníky" křeček Amálka a Ferda. Postupně se ZOO koutek rozrostl o další zvířátka - želvy, rybičky, osmáky degu a poslední obyvatelé jsou hýlové. Na úpravě jejich klece se podíleli i firemní dobrovolníci z Pojišťovny Kooperativa Viena Insurance Group. Podívejte se na to s námi.

Cílem ZOO koutku je naučit děti zodpovědnosti, kladnému vztahu k přírodě a všemu živému, vztah k vlastní práci.

Sportovní dílna

Klub děti podporuje v aktivním trávení volného času. V průběhu roku organizujeme sezónní sporty (cyklovýlety, koloběžkové závody, bruslení, plavání, basketbal a jiné míčové hry, pingpongové  zápasy, bangbington a líný tenis, sáňkování, lyžování, trampig, turistika,..)

Vybavení sportovní dílny:

• míče (basketbal, volejbal, fotbal), švihadla, gymnastické kruhy
  • kola a koloběžky
  • stany a spacáky a kotlík na vaření na ohni
  • sáňky a lopaty (lyže darujeme, pokud je nabídka v charitním šatníku)
  • brusle na led (chlapecké i dívčí)