Co je cílem

Proč šatník funguje, proč ho máme? To jsou nejčastější otázky, které si možná kladete i Vy.

• pomáháme tím sociálně potřebným, lidem bez domova a uprchlickým táborům (pravidelně dodáváme přebytky oděvů občanskému sdružení Diakonie Broumov)
  • Na podporu financování provozu Oblastní charity Rumburk
  • Pro výhodné nákupy pro všechny věkové kategorie
  • Pro radost a vlídné slovo
  • Pro originální dárek
  • Pro nábytek do prvního bytu
  • Pro výbavičku na miminko...

Mottem je "Ať koupíte, nebo dáte, dobré věci pomáháte". Vystihuje přesně princip tohoto projektu, kde je nabízen široký sortiment darovaného zboží, které je nové nebo z "druhé ruky". Zisk je vždy určen na financování charitní činnosti.

Personální obsazení

Třídění, rovnání a výdej materiální pomoci v šatníku zajišťují pracovníci a dobrovolníci organizace.

Vedoucí šatníku:  Minaříková Dáša, DiS.

Provozní doba pro veřejnost  (výdej ošacení)

UT        13,00 - 16,00 hodin

ČT        13,00 - 16,00 hodin

Kontaktní informace:     Sukova ul. 1055/24, 408 01 Rumburk

Tel: 412 384 744, 412 384 745

Informační leták - výdej ošacení výdej  (dokument Adobe PDF)

Výdej pomoci

Pro předcházení častých nedorozumění bylo od roku 2010 zjednodušeno vydávání ošacení osobám, které jsou podporovány Dávkami hmotné nouze. Již není zapotřebí si nechat na úřadě vystavit poukázku na ošacení. Je nutné si s sebou do šatníku přinést Potvrzení o nároku na příspěvek na živobytí.

Darování - příjem věcí

Příjem darovaných věcí do sociálního šatníku je možný v rámci otevírací doby organizace, tj. PO - PÁ od 8 do 18 hodin (mimo čtvrtka - pouze do 16 hodin) nebo si po dohodě s pracovníky oblastní charity sjednejte individuální termín.
Dárce prosíme, aby materiální pomoc vozili jen v otevírací době a předali ji pracovníkům charity. V žádném případě nenechávejte pomoc před vchodem. Tato pomoc pak bývá odcizena nebo znehodnocena.
Věci balte opravdu čisté, neroztrhané a moderní, poškozené a nepoužitelné věci vytřiďte prosím rovnou do nádob na tříděný odpad. Děkujeme za pochopení.

VĚCI DO SOCIÁLNÍHO ŠATNÍKU PŘIJÍMÁME ČISTÉ A NEROZTRHANÉ.

Informační leták - příjem ošacení LetacekSS.pdf

Jaké dary přijímáme

"To nejlepší z vaší skříně, co vy sami už nepotřebujete!"

• vyprané, nepoškozené oblečení - dámské, pánské i dětské
  • obuv dětská, pánská i dámská (jen mírně obnošená)
  • módní doplňky jako jsou kabelky, kravaty, bižuterie, šátky i pásky
  • přikrývky a polštáře
  • Povlečení, ubrusy, závěsy, záclony
  • dárkové předměty
  • originální VHS, DVD, CD
  • sportovní, domácí potřeby a elektrospotřebiče (plně funkční např.mixéry, mikr.trouby)
  • Jiné drobné spotřebiče (lustry, lampy, rádia)
  • hračky, obrazy, kočárky a dětské sedačky
  • nábytek je po předchozí domluvě
  • materiál pro ruční práce a aranžování (bavlnky, přírodní materiály, mašle a košíky apod.)
  • keramika, porcelán, sklo, příbory
  • drogerii a potraviny před dobou expirace
  • další seznam věcí, které momentálně potřebujeme najdete na Tabuli pomoci

Děkujeme všem, kteří pomáhají s námi.

Pro někoho příležitost, pro jiného pomoc

Prostory šatníku

„Nikdy nemůžete vědět, co bude zítra. Každý z nás se může ocitnout bez střechy nad hlavou, nebo s obstaveným účtem, protože např. partner/ka nasekal/a dluhy a nemáte jak zajistit základní potřeby. I pro takové lidi je materiální pomoc ze Sociálního šatníku velmi důležitá.“

Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám

„Oblastní charita Rumburk je zapojena do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Od června tohoto roku již rumburská charita distribuovala na 182 balíčků pomoci. Celkem zatím podpořila na 130 osob, rodin s dětmi i osob bez domova.“

Charita ČR: 7,5 tisíc zaměstnanců, téměř 60 tisíc dobrovolníků, 1 204 služeb v ČR a pomoc do 34 zemí

Jindřich Štreit: Náruč (z cyklu Kde domov můj)

Nezisková organizace Charita ČR, působící zejména v sociálně zdravotní oblasti, provozovala v roce 2015 celkem 1 204 služeb a evidovala více než 105 000 registrovaných klientů – nejčastěji šlo o seniory, osoby se zdravotním postižením, děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením, rodiny v nouzi a osoby bez domova. Tato čísla předkládá Charita ČR v čerstvě zveřejněné výroční zprávě.

Charita se zapojila do operačního programu FEAD na pomoc nemajetným

Program FEAD

Lidé v nouzi budou od června zdarma dostávat potraviny a další základní potřeby. A to díky operačnímu programu Ministerstva práce a sociálních věcí financovanému z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“. Potravinové a hygienické balíčky pro sociálně slabé budou distribuovat ve svých regionech jednotlivé místní Charity, které pomohou také odbornou radou.

Sešli jsme se na Zelený čtvrtek v rumburské charitě

Zdobení zeleného osení - tulipánové origami

„Zelený čtvrtek byl v Oblastní charitě Rumburk tradičně rukodělný. Pro velké i malé, pro děti i dospěláky byla připravena bohatá nabídka výroby velikonočních symbolů, kterou přišlo okusit na šest desítek osob.“

Radostné a požehnané Velikonoce!

"Láska Kristova, který se za nás na kříži obětoval a třetího dne byl slavně vzkříšen, ať Vás provází, ať je Vaší silou, radostí a nadějí."  Mons. Pavel Posád, prezident Charity ČR

"Všem našim klientům, zaměstnancům, dobrovolníkům, partnerům, příznivcům a dárcům, a také jejich blízkým, přeji radost z Kristova Vzkříšení a požehnané svátky velikonoční."  Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR

Vyjádření k financování sociálních služeb v Ústeckém kraji

V souvislosti s rozhodnutím Ústeckého kraje ve věci financování sociálních služeb, které je pro mnohé neziskové organizace pracující v této oblasti likvidační, se na nás sdělovací prostředky obracejí s žádostí o vyjádření k této situaci a zároveň se ptají, zdali Biskupství litoměřické jako zřizovatel charit v litoměřické diecézi bude charitám kompenzovat tento výpadek finančních prostředků a zdali k tomu použije peněz z majetkového vyrovnání.

Kontejnery na textil rumburské charitě NEpomáhají

Pracovníci Oblastní charity Rumburk upozorňují: „Kontejnery na textil umístěné ve Městě Rumburk i okolních obcích a městech nepomáhají svým obsahem rumburské charitě, tedy potřebným občanům v místě, ale jsou majetkem společnosti, která jejich obsah používá ke svému podnikání a pomoci mimo náš region.“

Potřebných rok od roku přibývá

Sociální šatník rumburské charity rok od roku vydává stále více ošacení. I v roce 2012 evidují pracovníci Oblastní charity Rumburk o 202 osob více než v roce předcházejícím.

Amnestovaní vyžadují materiální pomoc

Oblastní charitu Rumburk již začínají kontaktovat první amnestovaní.