I díky Vám nabízíme bezplatné sociální poradenství

Občanská poradna Rumburk je jednou ze tří sociálních služeb, kterou Oblastní charita Rumburk nabízí.

Stejně tak jako ostatní sociální služby této organizace, je i tato poskytována bezplatně. Jednu hodinu v týdnu je otevřeno i kontaktní místo občanské poradny ve Šluknově, které je více dostupné klientům právě ze Šluknovského výběžku. Poradna nabízí semináře na zajímavá témata, také poradenství v cca 18 - ti oblastech a jednou z nich je právě dluhové poradenství.

„Říkejme jí slečna Eva, ve svých 25 letech přišla do Občanské poradny Rumburk s prosbou o pomoc. Je zatím bezdětná, trvalé bydliště hlášené na městském úřadu, ale pracuje a bydlí s přítelem a plánují společnou budoucnost i rodinu.

Nebyla pyšná na to, jak doposud žila. Stejně jako nyní byla tenkrát zamilovaná, ale tehdy neuvažovala, a i přes varování rodičů se zadlužila a to i kvůli bývalému příteli. Pak se rozešli, přišla o práci, bydlení a zůstali jí jen ty dluhy, které nesplácela a myslela si, že se to nějak vyřeší. Přišla však na to, že to musí vyřešit sama, pokud chce žít normální život.

V práci jí kolega poradil, aby své problémy s dluhy řešila osobním bankrotem, sám byl také v oddlužení. Slečna Eva si tedy našla v ISIRu vypracovaný návrh svého kolegy, ale bohužel tomu nerozuměla a potřebovala vysvětlit co, kam a jak má vyplnit, aby si návrh mohla podat.

Její přítel sice věděl, že je zadlužená, ale nevěděl jak mnoho. Domluvili se, že založení rodiny musí počkat, až bude slečna Eva bez dluhů. Doposud jí pomáhala maminka uhradit některé dluhy, ale byly tu ještě i jiné pohledávky z doby, kdy žila s předešlým přítelem a ty musí vyřešit.

Slečna Eva přišla do porady připravena, měla vytištěný formulář – návrh na povolení oddlužení. Při konzultaci v poradně si dělala pečlivé poznámky, když jí poradkyně vysvětlovala jednotlivé části návrhu vč. příloh a zejména podmínky týkající se povolení oddlužení. Poradkyně jí i ocenila, že se snažila si návrh vypracovat sama, avšak po týdnu se vrátila do poradny a přiznala, že s tím ani nehne. Slečna Eva přišla do poradny během dvou měsíců ještě několikrát, dle rady poradkyně průběžně kompletovala všechny dokumenty, které bylo nutné k návrhu doložit, a společně pak návrh na povolení oddlužení vypracovaly.

Slečna Eva kontaktovala poradnu přibližně po roce znovu, návrh jí byl povolen, poradkyni děkovala za pomoc a současně projevila obavy z hladkého průběhu do konce insolvence. Byla ubezpečena, že pokud si s něčím opět nebude vědět rady, může se na poradnu opět obrátit. Současně jí poradkyně ocenila za její snahu svou nelehkou životní situaci aktivně řešit.“

V poradně byla od roku 2008 doposud poskytnuta pomoc mnohým klientům právě v oddlužení, díky kterému dostali novou šanci žít klidný a plnohodnotný život bez stresu, strachu, co bude další den. Tuto šanci s nimi dostali mnohdy i jejich rodiny a blízcí, kteří s dlužníky prožívali „peklo“. Bohužel díky poslední novele insolvenčního zákona, která vejde v platnost 1. 7. 2017 se situace komplikuje. Rumburská poradna, tak jako jiné, je sice vděčná za to, že novela pomůže zastavit společnosti a jednice, kteří vydělávali na zadlužených lidech a za sepsání návrhu na oddlužení si brali mnohdy až nehorázné peníze. Jenže zároveň s novelou stojí mnohé poradny před rozhodnutím, zda za daných podmínek vůbec poskytovat zdarma pomoc s oddlužením. Mezi podmínkami novely zákona je i právní vzdělání poradce, nebo odborného garanta, který tuto činnost v poradně zaštítí. Před tímto problémem nyní poradna opravdu stojí, neboť peníze na takového odborníka nemá. Je to škoda, protože zatím měla rumburská poradna 100% úspěšnost v povolení na oddlužení. Ne, nechvástáme se, bylo mnoho uživatelů, kteří chtěli oddlužení, ale do faktického oddlužení jsme šli jen s těmi klienty, kteří splnili zákonem dané podmínky, a my jsme věděli, že oddlužení bude povoleno. Proto nás velice trápí a zlobí, že po uplynutí přechodné doby v zákoně možná už nebudeme moci pomáhat zdarma lidem jako je slečna Eva v uvedeném příběhu. A to i přesto, že si svou šanci zaslouží a my svou práci odvádíme dobře a kvalitně, ale bohužel doplácíme na to, že z pomoci zadluženým lidem se stal dobrý a výnosný byznys.